Opleiding

Specialisatie focussen voor kinderen: opleiding tot KinderFocusCoach (KFC)

Dit is een Post-HBO-jaartraining van 10 lesdagen waarin focussen 1 en de gehele 60-urige kindertraining is verwerkt. Meer info kijk op: kinderfocuscentrumnederland.nl of kijk op deze site bij specialisatie.

Opleiding tot Kinderfocusbegeleider (KFB) en Kinderfocustrainer (KFT)

Deze opleiding bestaat uit een ongeveer driejarig traject met los te volgen onderdelen en specialisaties. Je start altijd met de 20-urige basiscursus Focussen 1. Hierin leer je de grondbeginselen van het Focussen.
Met Focussen 1 heb je toegang tot een vervolg, zoals Focussen 2, 3 en 4, Focussen en dromen, Focussen en het innerlijk kind en de Innerlijke criticus.
Al deze onderdelen zijn een logisch vervolg op elkaar en elke cursus bevat 20 uur training.

Na deze cursussen kun je starten met de jaartraining tot (Kinder)Focusbegeleider en de jaartraining tot (Kinder)Focustrainer. Deze worden alleen gegeven door gecertificeerde Focuscördinatoren.

Deze cursussen worden gegeven door TFI-gecertificeerde Focustrainers en -coördinatoren en zijn erkend door The Focusing Institute te New York.

Overzicht cursussen, workshops, specialisatie en opleidingen

Het FocusNetwerk Nederland & België hanteert de onderstaande codes die ook in de lijst van begeleiders en trainers worden gebruikt.

Focuscursussen 1, 2 en 3 (+ eventueel 4): F
Focusbegeleider: B
Focustrainer: T
Focustrainer kinderen: K
Focuscoördinator TFI: C
Focuscursus 1 met specialisatie Kinderfocussen: kf


Hieronder staat een overzicht van opleidingsmogelijkheden op het gebied van focussen. Voor het actuele aanbod kijk je bij Actueel, Cursussen en workshops.

Cursussen en workshops

Focuscursus 1

In cursus 1, de basiscursus, leer je de grondbeginselen van het focussen. Na deze cursus kun je zelf verder oefenen: alleen, met een focuspartner of met een of meer focussers op een open avond.
Met focuscursus 1 heb je toegang tot de meeste workshops die worden aangeboden, zoals focussen en dromen, focussen en het innerlijk kind, e.a.

Focuscursus 2

In cursus 2 krijgt de basishouding van het focussen meer betekenis. Je leert over het belang van niet-oordelend luisteren naar jezelf en anderen, zowel in focussessies als in je dagelijkse leven. Na cursus 2 beschik je over meer mogelijkheden om - liefst met een focusmaatje - zelfstandig te focussen.

Focuscursus 3

Na cursus 3 kun je een "normale" focussessie van een mede-focusser begeleiden, d.w.z. een sessie waarin geen buitengewone moeilijkheden te verwachten zijn.

Focuscursus 4

Na cursus 4 zijn focussen en begeleiden meer vanzelfsprekende vaardigheden geworden in de omgang met jezelf en anderen, privé en in je professionele werk. Je kunt nu voorwaardenscheppend een focusproces begeleiden bij jezelf of bij iemand die al enigszins vertrouwd is met focussen.

Workshops

Behalve cursussen zijn er diverse workshops*: nl. de workshops Dromen, de workshop Innerlijke criticus en Innerlijk kind. Deze workshops zijn verplicht voor de certificering tot focusbegeleider.
Neem voor meer informatie contact op met een trainer of coördinator C.
* Deze workshops kunnen apart of geïntegreerd in een module of cursus worden aangeboden.

Opleidingen

Opleiding tot focusbegeleider B en focustrainer T

De mogelijkheid bestaat om na de cursussen F1,2,3,4 én de genoemde workshops*, de opleidingen tot focusbegeleider en focustrainer te volgen. Deze aparte opleidingen worden gegeven door TFI-gecertificeerde coördinatoren en zijn erkend door het Focusinstituut te New York.
Meer informatie over de opleiding tot gecertificeerd focusbegeleider.
Meer informatie over de opleiding tot gecertificeerd focustrainer.
Desgewenst is hierover contact op te nemen met een coördinator.