Focussen en Kinderen

Ook kinderen kunnen focussen. Kinderen leren het vaak snel en zij focussen vaak gemakkelijk.
Zij uiten het gevoel dat zij van binnen ervaren in bijvoorbeeld kleuren, tekeningen, klei, of in spel. Dit kan hen helpen ontspannen. Door het kind te leren en te stimuleren om zelf vragen voor te leggen aan ‘dat wat van binnen voelbaar is’, kan het zich van binnenuit, vanuit eigen kracht ontwikkelen. Door focussend om te gaan met het kind, bevorderen ouders en professionele verzorgers de zelfsturing en eigenwaarde van het kind. De ontwikkeling van het kind wordt op een positieve manier gestimuleerd. Focussen wordt op vele gebieden van kinderzorg toegepast: in gezin, school, gezondheidszorg, kindertherapie, en zelfs in de omgang met nog heel jonge kinderen en baby’s.

In Nederland heeft Marta Stapert, sinds haar eerste kennismaking in 1985, zich bezig gehouden met Focussen met kinderen. Zij heeft zich sindsdien bijzonder enthousiast ingezet voor het nationaal en internationaal trainen in Focussen en Focussen met kinderen, zowel voor kinderen, ouders, therapeuten, docenten, begeleiders en focussers. Zij was coördinator van The Children Focusing Corner tot 2007 toen zij haar actieve loopbaan beëindigde. Marta gaf samen met haar man Ynse vele trainingen in Focussen met kinderen in binnen- en buitenland. Het gevolg hiervan is dat er overal in de wereld mensen zijn die door haar zijn opgeleid en die de focussende benadering van kinderen weer verder verspreiden.
In Nederland heeft dit geresulteerd in de oprichting van de stichting Kinderfocussen.
Kijk voor meer info bij Bestuur.

Het boek “De kunst van het luisteren” door Erik Verliefde en Marta Stapert, uitgave Acco Leuven, is naast gebruik in gezin, school, instellingen en therapie, ook bedoeld als ondersteuning van de trainingen in Focussen met Kinderen in Nederlands taalgebied, in Nederland, België en Suriname. Dit boek wordt na de Engelse vertaling nu ook in het Italiaans, Spaans en Hebreeuws gepubliceerd.